Úterý, 27 února, 2024
Home Pro Ženy Lákadla na talíři: Jak si ozvláštnit zimní recepty

Lákadla na talíři: Jak si ozvláštnit zimní recepty

by svet zeny

Vařit v zimě sezónně a lokálně je v našich končinách výzva, ale to neznamená, že to nelze. Zahrady jsou prázdné, ale můžeme použít suroviny, které se zimy dočkaly v komorách či skladech. Kapusta, mrkev, červenou řepu, houby, šípky, brambory, zelí. Samozřejmě, máme-li chuť, můžeme i zimní recepty ozvláštnit. Třeba paprikou či granátovým jablkem. Ty jsou ovšem jen doplňkem, ne hlavní surovinou.

Vepřová žebra s pikantní omáčkou z pečené papriky

Na 4 porce potřebujeme:

1 kg vepřových žeber, 5 g česneku, 10 g soli, 2 g nového pepře, 2 g celého pepře, 1 g bobkového listu, 30 g másla, 3 červené papriky, 500 ml smetany ke šlehání, 2 g mleté ​​pikantní červené papriky

Postup:

  1. Vepřová žebra vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a pečeme v troubě na 180 stupňů asi 45–50 minut podle potřeby.
  2. Červené papriky vložíme do jiného pekáče a dáme péct současně se žebry. Necháme je tam, než jsou černé. Potom plech vyjmeme a zakryjeme ho buď druhým plechem nebo alobalem. Případně papriky vložíme do igelitové tašky, aby se spařily. Po deseti minutách je vyjmeme a sloupeme z nich upečenou kůži.
  3. V hrnci rozpustíme máslo, zpěníme v něm mletou pikantní papriku, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme upečené a oloupané papriky. Krátce povaříme a rozmixujeme dohladka. Podáváme se žebry.

Pečená mrkev s medem, bylinkami, brynzou a granátovým jablkem

Close up shot of a handsome young happy Caucasian man tasting sauce with a mixing spoon with his eyes closed over a frying pan in a kitchen.

Na 4 porce potřebujeme:

6 mrkví, 1 g tymiánu, 1 g rozmarýnu, 1 g černého mletého pepře, 2 PL medu, 150 g olivového oleje, 100 g brynzy, 1 granátové jablko

Postup:

  1. Očištěnou mrkev uložíme na pekáč, polijeme olivovým olejem, osolíme. Okořeníme, přidáme bylinky a dáme péct na 20 minut.
  2. Před koncem pečení mrkev polijeme medem a upečeme dozlatova.
  3. Upečenou mrkev posypeme brynzou a granátovým jablkem.

Vařeškův tip: Toto jídlo můžeme podávat jako rychlou večeři, ale také jako předkrm. Kombinace sladké mrkve, slané brynzy a sladkokyselých zrníček granátového jablka je velmi zajímavá. Brynza dodá tomuto jídlu sytost.

Další články autora

Objektiv 24 je nezávislý magazín. Nepodléháme žádným politickým ani ekonomickým tlakům a naším cílem je informovat vás objektivně a pravdivě.

@ od roku 2008 – vytváříme weby a publikujeme Komerční články