Vařit v zimě sezónně a lokálně je v našich končinách výzva, ale to neznamená, že to nelze. Zahrady jsou prázdné, ale můžeme použít suroviny, které se zimy dočkaly v komorách či skladech. Kapusta, mrkev, červenou řepu, houby, šípky, brambory, zelí. Samozřejmě, máme-li chuť, můžeme i zimní recepty ozvláštnit. Třeba paprikou či granátovým jablkem. Ty jsou ovšem jen doplňkem, ne hlavní surovinou.
Vepřová žebra s pikantní omáčkou z pečené papriky
Na 4 porce potřebujeme:
1 kg vepřových žeber, 5 g česneku, 10 g soli, 2 g nového pepře, 2 g celého pepře, 1 g bobkového listu, 30 g másla, 3 červené papriky, 500 ml smetany ke šlehání, 2 g mleté pikantní červené papriky
Postup:
- Vepřová žebra vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a pečeme v troubě na 180 stupňů asi 45–50 minut podle potřeby.
- Červené papriky vložíme do jiného pekáče a dáme péct současně se žebry. Necháme je tam, než jsou černé. Potom plech vyjmeme a zakryjeme ho buď druhým plechem nebo alobalem. Případně papriky vložíme do igelitové tašky, aby se spařily. Po deseti minutách je vyjmeme a sloupeme z nich upečenou kůži.
- V hrnci rozpustíme máslo, zpěníme v něm mletou pikantní papriku, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme upečené a oloupané papriky. Krátce povaříme a rozmixujeme dohladka. Podáváme se žebry.
Pečená mrkev s medem, bylinkami, brynzou a granátovým jablkem
Na 4 porce potřebujeme:
6 mrkví, 1 g tymiánu, 1 g rozmarýnu, 1 g černého mletého pepře, 2 PL medu, 150 g olivového oleje, 100 g brynzy, 1 granátové jablko
Postup:
- Očištěnou mrkev uložíme na pekáč, polijeme olivovým olejem, osolíme. Okořeníme, přidáme bylinky a dáme péct na 20 minut.
- Před koncem pečení mrkev polijeme medem a upečeme dozlatova.
- Upečenou mrkev posypeme brynzou a granátovým jablkem.
Vařeškův tip: Toto jídlo můžeme podávat jako rychlou večeři, ale také jako předkrm. Kombinace sladké mrkve, slané brynzy a sladkokyselých zrníček granátového jablka je velmi zajímavá. Brynza dodá tomuto jídlu sytost.