Úterý, 18 června, 2024
Home Rady a návody 9 čajů, které zlepšují trávení

9 čajů, které zlepšují trávení

by svet zeny

Problémy s trávením jsou běžnou obtíží dnešní doby. Spěch a konzumace vysoce zpracovaných potravin přispívají k problémům s trávicím systémem, včetně nadýmání a pálení žáhy. Jaké čaje jsou vhodné pro podporu trávení?

V tomto článku najdete:

  • Čaj z citronové trávy
  • Čaj z fenyklu
  • Zázvorový čaj
  • Mátový čaj
  • Čaj z kořene Angeliky
  • Čaj z lopuchu lékařského
  • Čaj z kořene lékořice
  • Černý čaj
  • Pu-erh čaj

Čaj z citronové trávy

Čaj z citronové trávy podporuje trávící procesy a je užitečný při budování střevní mikroflóry. Je bohatý na antiseptické složky, které ničí patogenní bakterie a parazity žijící v trávícím systému. Čaj z citronové trávy je také doporučován při zažívacích potížích a křečích žaludku. Některé studie prokázaly, že je užitečný i při léčbě žaludečních vředů. Studie také ukázaly, že složky obsažené v citronové trávě urychlují metabolismus. To vede k rychlejšímu trávení a podporuje redukci tukové tkáně.

Příprava:

  1. Vezměte 1-3 lžičky listů citronové trávy.
  2. Umístěte je do sklenice.
  3. Zalijte vařící vodou.
  4. Nechte louhovat 5-7 minut.

Čaj z fenyklu

Čaj z fenyklu (Foeniculum vulgare) je bylina používaná po staletí pro trávicí problémy. Chutná podobně jako lékořice. Může se konzumovat syrový nebo vařený. Provedené studie ukázaly, že fenykl zabraňuje vředům žaludku. Je to díky antioxidantům, které obsahuje. Fenykl zmírňuje zácpu a podporuje fungování střev. Má mírně projímavý účinek.

Příprava:

  1. Čaj můžete připravit ze semen.
  2. Vezměte 1 lžičku semen do sklenice.
  3. Nasypte do sklenice.
  4. Zalijte vařící vodou.
  5. Nechte louhovat asi 5-10 minut.

Stejným způsobem lze připravit čaj z fenyklu i v sáčcích.

Zázvorový čaj

Zázvor (Zingiber officinale) je rostlina původem z Asie. Kořeny této rostliny jsou používány jako koření po celém světě. Je bohatý na gingeroly a shogaoly, chemické sloučeniny, které stimulují fungování žaludku. Zázvorový čaj je užitečný při potížích jako jsou:

  • nevolnost
  • křeče
  • nadýmání
  • plyny

Zázvorový čaj se doporučuje zejména těhotným ženám trpícím na nevolnost. Může být připraven z čerstvého kořene nebo ze sáčku s zázvorovým čajem. Měl by se louhovat několik minut. Lze také použít mletý zázvor nebo zázvorový sirup s citrónem.

Příprava:

K přípravě zázvorového čaje bude potřeba: 2 lžíce jemně nakrájeného zázvorového kořene a 500 ml vody.

  1. Zázvor vložte do hrnce.
  2. Zalijte vodou.
  3. Přiveďte k varu.
  4. Vařte na menším plamenu 10-20 minut.
  5. Nechte vychladnout a sceďte.

Mátový čaj

Mátový čaj (Mentha piperita) je známý svými účinky na zmírnění bolesti břicha tím, že snižuje záněty. Studie prokázaly, že obsažený mentol podporuje trávení. Mátový čaj má podobné vlastnosti jako máta peprná: zmírňuje příznaky syndromu dráždivého střeva a zánětlivé stavy, které se většinou vyskytují v tlustém střevě. Mezi nejčastější příznaky této nemoci patří nadýmání a plyny. Čaj z máty má antibakteriální vlastnosti, bojuje proti patogenním bakteriím způsobujícím mimo jiné vředy trávicího systému.

Příprava:

  • Vezměte 7-10 listů nebo jeden sáček mátového čaje.
  • Nasypte je do sklenice.
  • Zalijte vodou o teplotě 100°C.
  • Louhujte pod pokličkou 10 minut.

Čaj z kořene Angeliky

Angelika (Arcydzięgiel) se vyskytuje po celém světě. Má zemitou, lehce celerovou chuť. Její kořen má vlastnosti podporující trávení. Obsahuje polysacharidy, které zvyšují počet zdravých buněk a cév v trávícím systému. Díky tomu je čaj z kořene angeliky užitečný při léčbě poškozeného tlustého střeva, které může být způsobeno například oxidačním stresem nebo zánětlivým stavem způsobujícím rány v tlustém střevě. Čaj z kořene angeliky stimuluje sekreci střevních kyselin, což usnadňuje vyprazdňování.

Příprava:

  1. Vezměte 1 lžíci čerstvého nebo sušeného kořene angeliky.
  2. Nasypte do sklenice.
  3. Zalijte vroucí vodou.
  4. Nechte louhovat 5-10 minut.

Čaj z lopuchu lékařského

Lopuch, běžně nazývaný pampeliška, je plevel rostoucí po celém světě. Studie prokázaly, že čaj z lopuchu obsahuje látky, které stimulují stahy svalů trávícího traktu, což usnadňuje přesun potravy ze žaludku do tenkého střeva. Čaj z lopuchu posiluje imunitní systém a brání vzniku trávících problémů způsobených bakteriemi. Studie také ukázaly, že čaj je účinný v boji proti bakterii E. coli a dalším škodlivým bakteriím ve střevech. Zároveň zvyšuje počet bílých krvinek a zlepšuje celkový zdravotní stavy organismu. Bylo prokázáno, že čaj z lopuchu pomáhá chránit žaludek před vředy tím, že snižuje záněty a zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Studie rovněž ukázaly, že čaj z lopuchu pomáhá účinněji trávit složené sacharidy.

Příprava:

V hrnci smíchejte 2 šálky čerstvých květů lopuchu a 4 šálky vody.

  1. Přiveďte k varu.
  2. Sundejte z ohně a nechte 5-10 minut stát.
  3. Proceďte přes síto.

Čaj z kořene lékořice

Čaj z kořene lékořice se již po staletí používá v Asii na trávící problémy. Předchází vzniku žaludečních vředů a chrání před nadměrným vylučováním žaludečních kyselin. Čaj z kořene lékořice také obsahuje flavonoidy, které bojují proti bakterii H. pylori způsobující žaludeční vředy.

Ve hrnci smíchejte 1-2 lžičky sušeného kořene lékořice s 1 šálkem vody.

  1. V hrnci smíchejte 1-2 lžičky sušeného kořene lékořice s 1 šálkem vody.
  2. Přiveďte k varu.
  3. Vařte 5-15 minut.
  4. Vypněte.
  5. Nechte 30-40 minut louhovat.

Černý čaj

Černý čaj pochází z rostliny Camellia sinensis. Obsahuje zdraví prospěšný sloučeninu tearubigin, který zlepšuje trávení, a teaflaviny, které mají antioxidační účinky a pomáhají chránit před žaludečními vředy. Pravidelné pití černého čaje snižuje trávicí potíže a zlepšuje fungování střev.

Příprava:

  1. Umístěte sáček černého čaje do sklenice.
  2. Zalijte vařící vodou.
  3. Louhujte 5-10 minut.
  4. Místo hotových sáčků můžete použít listový čaj. Způsob přípravy je stejný.

Pu-erh čaj

Pu-erh čaj posiluje funkci trávícího systému. Je oxidován speciální metodou, která zahrnuje vysušení listů, následné namočení ve vodě a sušení ve vlhkém materiálu v teplé místnosti. Díky tomuto procesu se vytvářejí mikrobakterie, které snižují bolest a minimalizují zánět. Má také antibakteriální vlastnosti, bojuje proti bakteriím, které mohou vyvolávat žaludeční onemocnění. Pu-erh čaj snižuje hladinu špatného cholesterolu a je užitečný při hubnutí – podporuje ztrátu hmotnosti. Doporučuje se pít pu-erh čaj po snídani a obědě.

Příprava:

  1. Opláchnutí listů. Zalijte listy umístěné ve sklenici malým množstvím vařící vody a poté ji vylejte.
  2. Na jednu porci použijte 4-5 g vařící vody. První louhování by mělo trvat 1-3 minuty. Téže porci čaje lze louhovat několikrát.

Další články autora

Objektiv 24 je nezávislý magazín. Nepodléháme žádným politickým ani ekonomickým tlakům a naším cílem je informovat vás objektivně a pravdivě.

@ od roku 2008 – vytváříme weby a publikujeme Komerční články