Sobota, 2 března, 2024
Home Bydlení Ideální bydlení na finský způsob: Koupání na pobřeží, sauna a krásné výhledy

Ideální bydlení na finský způsob: Koupání na pobřeží, sauna a krásné výhledy

by svet zeny

Rybářská vesnice, koupání na pobřeží Baltského moře, sauna, cementová jeskyně s vanou, skrytý domeček na stromě. To zní jako skvělá inspirace pro příjemnou dovolenou. Právě tyto charakteristiky má projekt finských architektů Pirinen & Salo pojmenovaný podle domácích „Dogs & Doctors“.

Celá stavba připomínající větší chatu je složena ze tří zdánlivě samostatných budov. Jsou uloženy tak, aby obklopovaly nádvoří s dřevěnou terasou a širokým schodištěm směrem k pobřeží. Fasádu z opalovaného dřeva doplňují šikmé střechy světle zelené barvy.

Tři chaty s prosklením a opalovaného dřeva vedle sebe
Hmoty tří budov, které byly z opačné strany strohé a pokorné, se směrem k moři otevírají a ukazují v plné kráse

Fasády orientované do ulice mají velmi málo oken, nachází se zde vstup do garáže a v rohu mezi dvěma většími hmotami jsou ukryty vchodové dveře. Výhodou pozemku je, že se nachází na klidném konci cesty s řídce roztroušenými domy, obklopenými borovicemi, které vedou až před pláž Swan Beach, jak ji místní nazývají.

Když se přiblížíte k rohu, ve kterém leží vchodové dveře, pocítíte silné ponoření do tmy zuhelnatělého dřeva. Zároveň vnímáte ticho. Tento silný moment kontrastuje s efektem, který nastane po otevření vstupních dveří. V momentě, kdy otevřete dveře, otevře se pohled na nádherné souostroví a moře. Tento výhled je z celého interiéru – z každého pokoje. Za posuvnými skleněnými dveřmi jsou umístěny schody na terasu.

Úhel pohledu a výška stropu

Dům má při pozorování z moře úplně jiný charakter než ze strany ulice. Hmoty tří budov, které byly z opačné strany strohé a pokorné, se směrem k moři otevírají a ukazují v plné kráse. Pocit otevírání architekti vytvořili také v interiéru, a to nejen díky prosklením, ale například i výšce stropu. „Hala je příjemně nízký prostor s pocitem lidského měřítka a bezpečí. Z haly se strop zvedá výš do jídelního koutu.

Jídelna od obývacího pokoje odděluje krb a za obývacím pokojem je velký výhled na nábřeží. Měřítko místnosti a její pevný nábytek vytvářejí jemný pocit zmenšování, prostor se zvětšuje přibližováním k výhledu, je to jako kdybyste byli pod mikroskopem přírody,“ vysvětlují princip zvláštní atmosféry architekti Teemu Pirinen a Lauri Salo.

V ložnici jako v domečku na stromě

Z obývacího pokoje se masivními posuvnými dveřmi a dvouúrovňovým schodištěm dostanete do hlavní ložnice. Dřevo použité na vrchu schodiště okamžitě mění atmosféru v harmonickou a útulnou, v porovnání s chladnějšími společenskými prostory v přízemí. Postel je ukryta za dvěma příčkami, přičemž jedna je ocelová a druhá dřevěná.

Ložnice lze zcela uzavřít od zbytku domu obrovskými posuvnými dveřmi. Útulnost hlavní ložnice architekti posílili i nižším stropem, okna jsou položena ve výšce již od podlahy. Ten pocit vyvolává vzpomínky z dětství: jste ukryti na vrcholu stromů ve svém vlastním domečku na stromě. Ostatní ložnice se nacházejí na opačném konci domu.

Další články autora

Objektiv 24 je nezávislý magazín. Nepodléháme žádným politickým ani ekonomickým tlakům a naším cílem je informovat vás objektivně a pravdivě.

@ od roku 2008 – vytváříme weby a publikujeme Komerční články